A sikerhez vezető út könyvekkel van kikövezve. Ezeket szeretném ajánlani és röviden bemutatni. A célom, hogy megkönnyítsem a ti fejlődéseteket.

Az első könyv Robert T. Kiyosaki műve, akitől sajnos még csak ezt a könyvet olvastam, de a terveim között szerepel a többi is. Gazdag papa, szegény papa című könyv a sikeres emberré válást mutatja be és segíti hozzá azokat, akik hajlandóak azt befogadni.

Rengeteg példa kerül bemutatásra a sikeres és gazdag ember és a sikertelennek nem nevezhető, de állandó félelembe élő ember életéből. A két karakter a gazdag (legjobb barát sikeres vállalkozó édesapja) és a szegény papa (vér szerinti apa).  Két merőben más életvitelű ember tanításai irányítják főszereplőnket, aki maga az író. Vívódik, hogy a sikert vagy a családi hagyományt folytassa.

Siker vagy családi hagyomány? Esetleg mindkettő?

Az élet úgy hozza, hogy a Gazdag papa tanításaival pénz, míg a Szegény papa morális értékeket tud beépíteni. Nem zárható ki egyik fél behatása sem, de a Gazdag papa szavai mindig olyan utat mutatnak, amik előrébb visznek. Az egyik kedvenc idézetem “Először mindig magadat fizesd ki.” A Gazdag papa mindig visszaforgatta a pénzét a vállalkozásokba és nem zavarta, hogy pár számla kifizetetlen. A lényeg az volt, hogy a siker érdekében áldozatokat kellett hozni és először a saját igényeit elégíti ki és csak azután a szolgáltató vállalatokat. Ezzel szemben a Szegény papa mindig mindent pontosan befizetett és ügyesen kellett kisakkozni, hogy mire menyi pénz jut. Ez állandó feszültségforrás volt a család mindennapjaiba.

Példákkal könnyebben érhető a tanítás

Ilyen és ehhez hasonló tapasztalati példákkal a könyv elolvasása után egy merőben más látásmód nyílik meg az olvasó előtt. Szüleink példája többnyire meg fog egyezni a Szegény papa gondolkodásával: tanulj, tanulj, tanulj, specializálódj egy témára, keress egy jó állást, fizesd a számláid.

Míg a Gazdag papa mintája szinte futurisztikus és felfoghatatlan: minden pénzt visszaforgatni, csak akkor használni saját célra, ha már elegendő profitot termel, általános tudás minden területről, de a cég minden fontosabb pozíciójára képzett szakemberek, először magadnak fizess és aztán jöhet a többi.

Valamint, hogy saját cégnél nincs jobb, mert nem kell félni a kirúgástól, hiába vagy a legjobb a Szegény papát is kirúgták és nehezen talált a szaktudásának megfelelő állást, amit rendesen meg is fizettek.

Ezzel a gondolattal zárom a soraim, remélem felkeltettem a figyelmet. Csak ajánlani tudom. Nekem fél évembe telt, ameddig el tudtam fogadtatni ezt a látásmódot a szüleimmel. Nehezen, de elfogadták, hogy több esélyem van így sikereket elérni, mint egy munkahelyen előrelépés nélkül megöregedni.